Son Dakika Haberleri

Kıdem İçin İşçiler Rest Çekti


Kıdem İçin İşçiler Rest Çekti
Kıdem tazminatı yeniden gündemde fakat ne işçiler nede sendikalar kıdem tazminatının kaldırılmasını istiyor.
Çalışma yaşamının en büyük düğümü kıdem tazminatı yeniden gündemde. Hükümetin planı, bir fon oluşturup kıdem tazminatını kaldırmak. Türk-İş ve DİSK tartışmasız buna karşı çıkıyor ve kaldırma gündeme geldiği anda greve gideceklerini vurguluyor. Hak-İş ise tartışmaya açık. Uygulamanın işçinin aleyhine olduğunu ve kıdem tazminatı alma haklarının çok katı olduğunu söyleyen Hak-İş tüm bunları içine alan bir düzenlemeyi tartışmak gerektiği fikrinde. İşverenler ise kıdem tazminatının yük olduğu ve kaldırılması gerektiğini düşünüyor.
Hükümet programında kıdem tazminatının kaldırılacağı ve bir fon kurulacağı açıklandı. “İşçilerin büyük çoğunluğunun alamadığı, işletmelerin üzerinde ödeme baskısı oluşturan, çalışma hayatının en önemli soru alanlarının başında gelen kıdem tazminatı sorunu, kazanılmış hakları koruyan ve bütün işçilerin kıdem tazminatını garanti altına alan bir fon oluşturularak çözülecek” denilen programa göre işveren yeni kurulacak bu fona her ay personel başına belli bir yüzde oranında prim ödeyecek.
www.memurhaber.blogspot.com
Türk-İş, kıdem tazminatını ‘işçinin ödenmesi sonraya bırakılmış ücret parçası’ olarak tanımlıyor. Ve kıdem tazminatının tartışılmaz bir işçi hakkı olarak ele alıyor. Kıdem tazminatını işçi ailesini de ilgilendirdiğini belirten Türk-İş kıdem tazminatının mevcut haliyle korunması için elinden geleni yapacağı ve işçilerin tepkisinin artacağını vurguluyor.
Tartışmasız işçi hakkı
DİSK’in görüşü de Türk-İş ile paralel. DİSK de sosyal taraflarla görüşmeden kıdem tazminatına dokunulması durumunda greve gideceklerini belirtiyor. Tazminat yerine fon konulmasını kabul etmeyen DİSK, fon uygulamasının çok kötü örnekleri olduğunu ve kullanımının hükümete bırakıldığını belirtiyor. İşçi tarafından tek farklı görüş Hak-İş’te. Özel sektörde çalışanların kıdem tazminatlarının karşılığının olmadığını belirten Hak-İş kıdem tazminatı mevzuatının bir bütün olarak tartışılmasını istiyor. Hak-İş çözüm için de oturup konuşulması için taraflara çağrı yapıyor.
MEVCUT SİSTEM
İşçi çeşitli sebeplerle işyerinden ayrılırken işverenin kanun gereğince işçiye verdiği tazminat. Brüt ücret üzerinden hesaplanan tazminatta sadece damga vergisi kesintisi yapılabiliyor. Kıdem tazminatının söz konusu olabilmesi için tam bir yılın dolması gerekiyor.Evlenen kadın, askere giden, işçi ölümü gibi durumlarda da tazminat ödeniyor.
ÖNERİLEN SİSTEM
Çalışılan her yıl için 30 gün üzerinden hesaplanan kıdem tazminatında bu süre kalkacak. İşveren, çalışanın prime esas kazancının yüzde 3’ü tutarında kıdem tazminatı fonuna para ödeyecek. Fon bu parayı işverenlerin belirteceği bireysel emeklilik şirketlerine aktaracak. İşveren kıdem tazminatı için öngördüğü payı ödemezse yaptırıma maruz kalmayacak. 5-10 yıl süreyle kıdem tazminatı fonundan çıkış yasak olacak.
TARAFLAR NE DİYOR?
Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu: İşveren işçiyi işe ilk aldığı andan itibaren maliyet hesabına kıdem tazminatını da eklemek zorunda. Ancak işverenler, kıdem tazminatının ‘yük’ olduğunu ileri sürüyor. Bu, konuyu çözümsüz hale getirmektedir. Kıdem tazminatı koşulları ve çerçevesi kanunla çizilmiş temel bir müessesedir. Türk-İş, işçilerin kıdem tazminatı hakkına mevcut biçimiyle sahip çıkmaya devam edecektir.
www.memurhaber.blogspot.com
DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün: Sosyal taraflarla görüşmeden ‘işsizlikle mücadele’ adı altında kıdem tazminatına dokunulmasını doğru bulmuyoruz. Eğer hükümet kıdem tazminatı fonu gibi bir uygulamayı yaparsa, biz de genel grev dahil her türlü karşı koyuşu ve haklarımızı savunma mekanizmalarını devreye koyacağız. Kıdem tazminatları için ek bir düzenleme yapılabilir. Fonu, kıdem tazminatını zayıflatan, süreci yanlış buluyoruz.
Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan: Özel sektörde çalışan 100 işçiden yaklaşık 95’i kıdem tazminatı hakkını alamıyor. İş mahkemelerindeki davaların yaklaşık yüzde 80’i kıdem tazminatlarıyla ilgili davalar. Kamuda kıdem tazminatı alınıyor özel sektörde kıdem tazminatı alabilenlerin sayısı çok düşük. Bütün bunlar gösteriyor ki ortada kıdem tazminatıyla ilgili bir sorun var. Herkes masaya gelsin, tartışalım, konuşalım, bir çözüm bulalım.
HANGİ ÜLKEDE NASIL UYGULANIYOR?
İSPANYA: Kıdem tazminatı uygulaması var. 6 aydan kısa ise 10 gün, 20 yıldan fazla ise 12 ay üzerinden hesaplanıyor.
ÇİN: Çin’de her hizmet yılı için 1 aylık bir kıdem tazminatı uygulanıyor. 6 ay sonrası 1 yıla tamamlanıyor.
DANİMARKA: 12 hizmet yılı için 1 aylık maaş, 15 hizmet yılı için 2 ay, 20 yıl için 3 aylık maaş ödeniyor.
BREZİLYA: Yasal olarak kıdem tazminatı yok ama işveren her ay işçi ücretinin yüzde 8’ini depozito olarak yatırıyor.
PORTEKİZ: Portekiz’de her hizmet yılı için 1 ay ve ayrıca her 5 yıl için de fazladan 1 aylık maaş ödeniyor.
İSRAİL: İsrail’de aynı işte 1 yılı doldurmuş her çalışan işten çıkarıldığında yasal olarak kıdem tazminatı alıyor.
KANADA: 1 ve 2 hizmet yılı için 5 günlük maaşı, 5 yıl için 10 gün, 5-10 yıl için 20, 20 yıl için 40 günlük ücret ödeniyor.
ALMANYA: Almanya’da kıdem tazminatı her yıl toplusözleşme ile belirleniyor.
HÜKÜMET PROGRAMINDA YER ALIYOR
Yeni hükümetin programında bu konuyla ilgili, ‘İstihdamın artırılması ve kayıtdışının azaltılması’ amacıyla ‘güvenceli esneklik’ anlayışı ve işi değil insanı koruma ilkesi çerçevesinde işgücü piyasamızın katılıklarını gidererek başta genç, kadın ve vasıfsız işgücümüz olmak üzere işsizlerimize nitelik kazandırarak, işe girişi kolaylaştıracağız” denildi. Programda ardından ise kıdem tazminatının kaldırılacağı, “İşçilerimizin büyük çoğunluğunun alamadığı, işletmelerin üzerinde ödeme baskısı oluşturan, çalışma hayatının en önemli sorun alanlarının başında gelen kıdem tazminatı sorununu, kazanılmış hakları koruyan ve bütün işçilerin kıdem tazminatlarını garanti altına alan bir fon teşkil etmek suretiyle, sosyal taraflarla istişare içinde çözeceğiz” ifadeleriyle ilan edildi.
Haberimizi Paylaşmak için aşağıdaki butonları kullanabilirsiniz.

Paylaş | |

Yasal Uyarı: Sitemizde yayınlanan haberler ve köşe yazıları yukarıdaki butonlar kullanılarak veya aktif link verilerek kullanılabilir.www.memurhaber.blogspot.com

Hiç yorum yok